Församlingen-vision och verklighet

 

MARIESTADS FÖRSAMLING

Församlingen - vision och verklighet

Prästmötesavhandling för Skara stift 1978

 

Boken är buren av en vision av en församling präglad av

LOVSÅNG - ÖPPENHET- DIALOG

 

 

Församling - vision och verklighet

det handlar om människors förväntan i dag på församlingen. En religionssociologisk undersökning i Skara stift ger inblick i hur man ser på församlingen och hur man skulle vilja ha den. det gäller anställda och fritidsarbetande, kyrkligt aktiva lekmän och präster, människor i församlingens andliga peiferi. Vi får här information som är viktig för ett realistiskt handlande och planering.

 

Församlingen - vision och verklighet

ett kyrkohistoriskt perspektiv på 100 år lär oss något om tidigare generationers planer och handlande som svar på sin tids utmaningar till kyrka och församling. Vi möter en representant för den kyrkliga väckelsen, Fredrik Landahl. Vi följer J.A Eklunds utveckling fram till hans programatiska föredrag "Församlingssinne" 1901. Hur ungkyrkorörelsens idéer kom till tillämpning på församlingsplanet exemplifieras med Otto hermanssons verksamhet i Skövde. Den unge Bo Giertz och Gunnar Rosendahl står som representanter för den frambrytande högkyrkligheten. Gunnar Hultgren och Sven Danell exemlifierar 1950-talets strategiska nysatsning.

 

Församlingen - vision och verklighet

Det handlar om Bibeln. Gudsfolkstanken har fått förnyad aktualitet och belyses i två artiklar. Det bibliska perspektivet - redan och ännu icke - är viktigt också i dag.

 

Församlingen -vision och verklighet

...inför framtiden. Bokens slutavsnitt är buret av en vision av en församling präglad av LOVSÅNG - ÖPPENHET - DIALOG. Här sammanfattas resultaten från sociologiska, historiska och bibliska avsnitten. Till dessa infallsvinklar läggs praktiska erfarenheter och psykologiska perspektiv. Visionen blir därmed verklighetsbaserad, byggd på mötet med en konkret församling. I boken, som är en prästmötesavhandling, medverkar prästerna Gunnar Blomgren, Lars-Göran Lönnemark och Lennart Tegborg samt skolkurator Lena Tegborg. Boken har redigerats av Lennart Tegborg, som också är bokens huvudförfattare.

 

 

Copyright © All Rights Reserved